Daca sunteti familiarizati cu pudrele proteice, cu siguranta ati folosit sau macar ati auzit despre Optimum Nutrition. Aceasta companie vinde una dintre cele mai populare si mai apreciate pudre proteice de pe piata – Gold Standard Whey, care a castigat numeroase premii si este in majoritatea topurilor de gen. Deci , bineinteles ca aceasta companie are o arie mai extinsa de suplimente ,cu ar fi multivitamine , BCAA-uri, preworkout-uri, creatine si altele. Dar , sa fim directi, lumea aceasta, a culturismului, fitnesului, vrea mereu PROTEINE. Si cum laptele este 80% cazeina si doar 20% zer, este lesne de inteles de ce compania s-a orientat si spre producerea de pudra proteica din cazeina.
Inainte de a prezenta produsul celor de la ON, sa intelegem mai exact cum ajunge cazeina din lapte in forma de pudra in cutiile noastre de proteina.
Laptele este considerat , in mod general,ca o sursa decenta de proteina ( un pahar de 250 ml are 8-10 g de proteina), dar acesta contine doua tipuri de proteina , cea din zer si cea din cazeina. Drumul de la ugerul vacii la cutia de proteina este unul destul de lung, dar ca sa scurtam calatoria , cazeina este folosita in general la productia de branza. Laptele este separat in cas si zer cu ajutorul caldurii , a unor acizi si enzime si casul, care este foarte bogat in cazeina , este transformat in branzeturi. De aceea zerul este considerat un subprodus al laptelui si este mai ieftin decat cazeina.
Cand cazeina nu este transformata in branza ci in suplimente pentru sportivi,cea mai apreciata si utilizata forma de cazeina in producerea de pudre proteice este cazeina micelara, datorita formei sale moleculare care se absoarbe mai lent in organism oferind o satietate mai indelungata si o hranire prelungita a celulei musculare.
Sa trecem la analiza mai in amanunt a produsului nostru , On Gold Standard Casein. Acesta are o lista de ingrediente scurta si concisa,care contine urmatoarele:
Cazeina micelara, arome naturale si artificiale, polydextroza, un amestec de trei gume (celuloza, xanthan si caragen), lecitina din soia , sare, acid malic ( un indulcitor natural care provine in general din mere), indulcitorii artificiali sucraloza si acesulfam de potasiu si Aminogen ( care este un blend de enzime digestive, pentru a favoriza o mai buna absorbtie si metabolizare a substantelor nutritive). Continutul de enzime digestive este unul foarte apreciat de utilizatorii de suplimente, deoarece prezenta acestora vine cu o mai buna absorbtie a continutului produsului, ceea ce nu poate fi decat un aspect pozitiv.
Unele dintre ingredientele enumerate mai sus ar putea crea o serie de probleme unor utilizatori care le dezaproba din cauze medicale sau de preventie. Acestea ar fi soia, indulcitorii artificiali si cele trei tipuri de gume , care ar putea duce la aparitia unor efecte secundare la unii consumatori , cum ar fi probleme digestive. Daca nu aveti contraindicatii in acest sens , sau nu va stiti cu astfel de intolerante , atunci nu este un aspect de luat in considerare pentru dumneavoastra, OMS catalogand consumul acestor substante , in cantitati limitate , ca nefiind periculoase pentru organism.
Beneficiile pricipale ale cazeinei, cum am explicat si mai sus sunt digerarea ei mai lenta de catre organism si senzatia marita de satietate pe care aceasta o ofera . Un lucru important de subliniat este ca primul si principalul ingredient din Gold Standard Casein este cazeina micelara , care insemna ca proteina este incadrata intr-o structura globulara numita miceliu, care ii ofera caracteristicile de metabolizare in organism enumerate mai sus. Acest aspect trebuie subliniat deoarece nu toate pudrele proteice din cazeina au ca si singura sursa de proteina cazeina micelara. Acest aspect si faptul mai contine acel mix de enzime justifica oarecum si pretul usor crescut fata de alti producatori. Trebuie sa tinem mereu cont ca in lumea suplimentelor nutritive ,de cele mai multe ori, un pret mai ridicat inseamna calitate crescuta.
Este destul de dificil sa cuantifici daca un supliment proteic este eficient sau nu, pentru ca in joc sunt implicati o multitudine de factori ( tip somatic, mod de antrenament, alimentatie, odihna,istoric medical, etc) si nu au un efect vizibil cum au alte suplimente . Dar iata un punct de vedere pertinent: acea proteina are gust bun si iti face placere sa o consumi? Continui sa ai progrese in atrenamente si constructia de masa musculara? Continui sa te recuperezi bine dupa antrenamente grele? Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt pozitive atunci poti spune ca produsul pe care il folosesti este eficient si nu ai aruncat banii pe fereastra. Este doar un mod de a evalua rezultatele folosirii unui supliment. Este si cazul Gold Standard Casein.
Beneficiul major al consumarii acestui produs vine din proprietatile sale de digerare lenta. In medie cazeina se digera in totalitate in aproximativ cinci ore. Este sensibila la acidul din stomac, si ca rezultat se ingroasa in procesul de digestie. Aceasta ingrosare permite cazeinei sa formeze un gel care elibereaza un flux de aminoacizi care ajuta sa constructia de celule musculare. Astfel proteina din cazeina devine perfecta pentru administrarea ei inainte de a ne culca sau intre mese.
Alt plus al utilizarii Gold Standard Casein este nivelul crescut de pierdere in grasime corporala .Utilizata inainte de somn, s-a demonstrat ca utilizarea acestei forme de proteina din lapte duce la o crestere a metabolismului in timpul somnului , rezultand astfel un consum din grasimea corpului. De asemenea prin procesul sau de digerare lenta, cazeina duce la un nivel de satietate mai crescut cu niveluri de pana la 33% .
Cele 9 grame de aminoacizi esentiali completeza procesul de actiune al acetui supliment actionand la refacerea si reconstructia tesutului muscular si reducerea nivelului de inflamatie produs de antrenamentele dure de peste zi ori stresul oxidativ la care este supus organismul.
In completarea acestor beneficii , continutul mare de calciu ( 50% din DZR) din acest supliment duce la intarirea oaselor , a dintilor, o buna sanatate a inimii si a tesuturilor musculare.
Sa atingem si capitolul administrarii , unde apar unele probleme pentru consumatori , deoarece cazeina nu se dizolva la fel de usor ca si zerul, aceasta avand caracteristica de a se transforma mai degraba intr-o budinca ( ca si consistenta) , daca se adauga prea putina apa , sau ramane lipita pe fundul shakerului . Deci pentru a evita astfel de neplaceri adaugati o cantitatea de apa/lapte mai mare si puneti intai lichidul in blender/shaker , pentru a evita neplacuta situatie in care ramane mai mult produs lipit pe fundul recipientului ,decat ingerat. Recomandarea de utilizare este inainte de somn sau intre mesele principale.
Daca inca sunteti derutati si nu stiti de ce ati alege Gold Standard Casein si nu ati folosi doar Gold Standard Whey trebuie sa subliniez ca diferenta se face in functie de ce doriti sa obtineti de la acea pudra proteica. Deci ,daca doriti o absorbtie rapida, imediata, care sa va aduca cat mai repede la celula musculara proteina necesara atunci proteina din zer e cea potrivita, daca insa doriti o eliberare lenta care sa asigure necesarul de proteina si aminoacizi organismului in perioadele interprandiale, atunci pudra proteica din cazeina este alegerea potrivita.
Optimum Nutrition Gold Standard 100% Casein este perfect pentru cei care isi doresc, au nevoie de o proteina al carei efect sa dureze toata noapte. Aceasta proteina cu digestie lenta iti va da siguranta si increderea de care ai nevoie ca pe timpul somnului tau nu vei pierde din masa musculara pentru care ai muncit atat de mult in timpul zilei.
Ca sa inchei intr-o nota mai vesela, utilizand acest produs nu te vei simti ca mesterul Manole ,din legenda Manastirii Argesului, care ce construia ziua, noapte i se darama.
Drepturile de Autor apartin de ProteineMag iar orice copiere, transcriere a acestui articol fara acordul nostru scris se supune LEGII nr.8 din 14 martie 1996
privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Daca v-a placut acest articol impartasiti-l prietenilor, colegilor si persoanelor care sunt interesate de a folosi acest produs.